GYSEV motorjavító műhely homlokzatfelújítás Szombathelyen

Ipari létesítmények

Megbízó: GYSEV Zrt
Projekt: Társaságunk közbeszerzési eljáráson nyerte el a szombathelyi Alsó motorműhely 3 hajós épület homlokzat felújításának kivitelezését.
A szombathelyi vasútállomáson található épület a GYSEV tulajdonában van, abban jelenleg mozdonyok felújítását és karbantartását végzik. Az épületben – a középső, magas területen – a karbantartás zajlik, míg az oldalsó alacsony területeken (két oldalt) találhatók a dolgozók szociális helyiségei (öltöző, vizes blokk, konyha, étkező), irodák, gépészeti helyiségek.
Az épület hozzávetőlegesen 50 éve épült, akkoriban modernnek mondható kialakításban, de hőszigetelés nélkül. A homlokzaton a klinkertégla burkolatot kombinálták egy vegyes nyílászáró – acéllemez kialakítású felülettel, ami a mai függönyfal szerkezetek elődje lehetett.
Az évek során az eredetileg tervezett épület funkciója megváltozott és a fém felületek erősen korrodálódtak. Ezért szükségessé vált az épület homlokzatának felújítása, egyrészt a hőszigetelési másrészt esztétikai céllal.
Kivitelezés feladat a teljes homlokzaton az egyrétegű acél szerkezetű nyílászárók és az acéllemez burkolatú felületek bontása. A bontás után a motorműhely homlokzatára Policarbonát alapanyagú hőszigetelő burkolat kerül (RODECA típus), a rendszerhez tartozó tartószerkezettel. A szellőzés biztosításához a szintén rendszerhez tartozó, motoros működési ablakok készülnek. Az alacsony homlokzatok műanyag hőszigetelt nyílászárókat kapnak, a nyílászárók közti felületeken teljes hőszigetelő rendszer készül. Cserére kerülnek továbbá a motorműhely kapui is.
A homlokzat teljes felülete 2.625 m2, amiből a Rodeca rendszerből épített felület 1.660 m2.